VIDEOCULTUUR: M.I.A.’s Borders pleit voor North, South, East and Western (Vileine)

VIDEOCULTUUR: M.I.A.’s Borders pleit voor North, South, East and Western (Vileine)

‘Freedom
I’dom
Me’dom
Where’s your We’dom?’

M.I.A. is niet vies van een activistisch statement. In Borders, één van haar meest visueel spectaculaire video’s, trekt ze alles uit de kast in een reactie op Westerse politiek. We zien een groep donkere jongens over hekken klimmen. Ze zitten in overvolle boten, lopen in lange rijen door het water en hullen zich in gouden warmhoud-dekens. Samen met M.I.A., oftewel Mathangi Arulpragasam, staan ze gestapeld tot een gigantische menselijke piramide in de vorm van een schip.

mia3

Er zijn weinig trucjes of verborgen symbolen. M.I.A. combineert aanstekelijke beats met wereldmuziek én duidelijke taal. Samen met haar jongens – het zijn bijna altijd groepen jonge jongens in haar clips – beeldt ze letterlijk uit wat het nummer aanvecht.

‘Yeah f*ck ‘em when we say we’re not with them
We solid and we don’t need to kick them
This is North, South, East and Western’

Vluchtelingendebat
Het lijdend voorwerp van deze video? Vluchtelingen. Toen Borders een paar maanden geleden uitkwam, was het vluchtelingendebat nét hard aan de gang. Geëngageerde vrienden en kennissen keken al niet meer op van een beetje politiek activisme en bij hen sloegen deze beelden dan ook niet zo hard in als ik gehoopt had. Sommigen beschuldigden M.I.A. ervan de lijdensweg van vluchtelingen te verheerlijken. Wij weten toch al dat het heel heftig is wat er gebeurt. Waarom dit nog benadrukken?
Toch denk ik dat het belangrijk is dat dit soort media de grote massa bereiken. We raken afgestompt tegenover gruwelijke beelden, lijkt het. We zien het, maar we zien het niet. M.I.A.’s clip werkt op een soortgelijke manier; het is in your face, hopend op een gevoel van shock. Aan de andere kant zijn de achtergronden die we normaal met vluchtelingen associëren hier tot een kunstige plek verheven. M.I.A. doet dit vaker: dagelijkse wreedheden op een prachtige manier verbeelden. Je zou dit ter discussie kunnen stellen: zijn dit soort video’s een correcte representatie of slechts een romantisering van oorlog?

mia5

 

Lees het hele artikel op Vileine.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *