VIDEOCULTUUR: Rihanna twerkend versus Drake op de bank in Work (Vileine)

VIDEOCULTUUR: Rihanna twerkend versus Drake op de bank in Work (Vileine)

De video van Work bestaat uit twee delen. Deel één, door Director X, speelt zich af in The Real Jerk, een club waarvan de naam zien afgebeeld in Rastafari kleuren. We zijn op Barbados. Rihanna treedt binnen in een grote, roze bontjas met hood, maar daaronder draagt ze een netjurk en bikini in, alweer, Rastafari kleuren.

Rastafari is een levensbeschouwing met de wortels in Jamaica, die rond 1930 ontstond binnen de zwarte bevolking, die door het slavernijverleden laag op de sociale ladder stond. De kleuren zijn rood, geel, groen en zwart en staan voor het bloedvergieten van het Afrikaanse volk tijdens de slavernij. Geel is de zon op het Afrikaanse land (rijkdom), groen het weelderig continent Afrika (vruchtbaarheid) en zwart de huidskleur van het Afrikaanse volk.

Rihanna danst. Een ingewikkeld hard metalen sieraad om haar nek en donkere lippen. Een korte, strakke boblijn. De camera gaat weer naar beneden, naar haar billen, terwijl zij naar zichzelf in de spiegel kijkt en twerkt. De hele videoclip lijkt een ode aan de cultuur van Barbados, het eiland waar Rihanna geboren en getogen is. We zien een, waarschijnlijk expres stereotype club op Barbados, waar alles draait om jezelf laten zien in uitbundige kleren, samen feestvieren met jerk chicken, alcohol en marihuana, en dansen, waaronder ook daggeren. Deze seks-simulerende dansstijl is ontstaan in clubs op Jamaica. 

Ook al wordt er in het eerste deel van de clip veel ingezoomd op twerkende billen, het straalt meer een uitbundige levendigheid uit dan alleen puur seks. Dit komt omdat we Rihanna ook vaak in haar eentje voor de spiegel zien dansen, in tegenstelling tot alle daggerende stellen op de dansvloer. Rihanna danst met zichzelf en is haar eigen partner. Ze focust hierbij wél op haar eigen seksualiteit, maar wordt niet tot het object van een male gaze gemaakt.  Dit wordt nog duidelijker omdat de rest van de feestvierende menigte haar op dit moment niet eens lijkt op te merken. Het mag dan een seksueel beeld zijn, Rihanna staat op dat moment centraal in een zelf-gedomineerde situatie.

Lees het hele artikel op Vileine.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *