Malta & Gozo (AtSkool)

Malta & Gozo (AtSkool)

Eilandparadijzen Malta en Gozo: sprookjesachtig relaxed

Malta is een piepklein eilandje rechts van Tunesië, onder Italië, midden in de Middellandse Zee. Vanuit het vliegtuig zie je nog tot kort voor de landing de gehele buitenrand van het eiland! Superoud is het eiland – er zijn bouwwerken te vinden die zo ver terug de geschiedenis ingaan als tussen 3500 en 2500 voor Christus. Deze bouwwerken zijn ouder dan Stonehenge, ouder dan de Egyptische piramiden. Het landje is al zo ongeveer vijftienduizend keer binnengevallen door allerlei bevolkingsgroepen, waardoor er een interessante mix van culturen is ontstaan. Malta voelt tegelijkertijd Italiaans en Arabisch aan, en mensen spreken er een taal (Maltees) met veel x-en die nog het beste valt te omschrijven als Dothraki. Het Maltees is de enige van Arabisch afgeleide taal die je in een Latijns schrift schrijft. Ook handig om te weten bij het oversteken: op het eiland, een oude Britse kolonie, rijden de mensen links. 

Malta is uniek. Alsof je in je hoofd een warm en sprookjesachtig eiland hebt verzonnen, vol met cactussen, gekleurde huisjes en mysterieuze historie. En het dan echt bestaat. Bezoek Mdina, waar het doodstil is en je omringd bent door zandkleurige muren – het is er bijna als in een videospel. Het Maltese leven is goedkoop, chaotisch en relaxed tegelijk. In november nog in zee zwemmen? Kan gewoon. Pas wel op voor kwallen, tipje vanuit eigen ervaring.

En dan is er ook nog Gozo, Malta’s eigen vakantie-eilandje. Op Gozo vind je, naast nóg meer cactussen en veel Game of Thrones filmplekken, een heerlijk kalm levenstempo. Gozo is qua landschap vrijwel hetzelfde als Malta: rotsachtig, weinig bomen, veel baaien. Het kleine eiland is echter groener en ruiger dan Malta. De veerboot naar Gozo vertrekt een elke 45 minuten en is spotgoedkoop, een echte aanrader dus! Ga er ook naar The Azure Window, een grote natuurlijk gevormde boog in de zee. Deze staat op instorten, maar nú kun je ‘m nog zien!

Malta en Gozo zijn warm in de zomer en mild in de winter: perfect om te genieten van de zee, het Italiaanse ijs, te slenteren door het oude Valletta en het geheimzinnige Mdina, te varen door het knalheldere Blue Grotto en tot in de late uurtjes buiten te terrassen in St Julian’s!
Van: AtSkool

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *